15 листопада у м. Київ у приміщенні Торгово-промислової палати за підтримки медіа-групи «Українська правда», корпорації «Укрвинпром», асоціації «Українське бюро винограду і вина», Всеукраїнської асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства втретє відбувся Національний виноробний форум. Участь у форумі приймав завідувач відділу виноробства ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» Пашковський О. І. Метою форуму була підтримка українських дрібних виноробних підприємств на законодавчому рівні та пошук шляхів підвищення конкурентного потенціалу українського виноробства у світі. Захід зібрав чималу аудиторію профільних науковців та студентів, народних депутатів, представників виноробних підприємств, виноробів-аматорів, зацікавлених осіб, журналістів.

Серед запрошених гостей були заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Шеремета В.В., заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Тітарчук М.І., народний депутат України Вадатурський А.О., генеральний директор МОВВ Оран Ж.-М., міжнародний консультант з енології та винного маркетингу Вангемайер Л., начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства і виноробства департаменту землеробства і технічної політики в АПК при Мінагрополітики Костенко В.М., власники сімейних виноробних підприємств «Колоніст», «Курінь» Плачков І.В. та Холупенко М.В., власник компанії ТОВ «Атлантіс» Черток Ф.Б., директор ОП «Ужгородський коньячний завод» Гісем В.В.

Модераторами форуму виступили голова комітету агропромислового комплексу при ТПП Юхновський О. І. та голова корпорації «Укрвинпром» Кучеренко В.М.

У першій частині форуму під назвою «Сімейні виноробні в Україні – долаємо стереотипи та стверджуємося!» Вадатурський А.О. представив проект Закону України № 6693, який регламентує поняття «малі виноробні підприємства» та спрощує процедуру отримання ліцензії на виробництво такими підприємствами. Даний проект вже пройшов погодження у профільних комітетах Верховної Ради України та буде винесений на голосування. Відповідно до тексту проекту, підприємства, що мають власну сировинну базу, повний технологічний цикл і виготовляють до 10000 дал. вина на рік, зможуть отримати ліцензію за короткий термін, лише підтвердивши відповідність наявної технічної бази вимогам законодавства. Також стане можливим не створювати власну лабораторію, а залучати сторонні акредитовані лабораторії до співпраці на договірній основі.

Костенко В.М. відзначив поновлення підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства – так у 2017 р. держава на дані цілі виділила майже 300 млн. грн., що мають погасити заборгованість перед підприємцями у справі 1,5 %-го збору, що існував раніше.

Вангемайер Л. наголосив на тому, що українські вина мають бути найвищої якості, щоб конкурувати на міжнародних ринках, зокрема у Німеччині.

Плачков І.В. відзначив важливість для вітчизняної виноробної галузі розробки системи географічних зазначень.

У другій частині форуму під назвою «Підвищення конкурентного потенціалу виноробних підприємств» Кучеренко В.М. розповів про поточний стан вітчизняної виноградарсько-виноробної галузі, перспективи її реформування. Було відзначено необхідність вступу України до МОВВ.

Оран Ж.-М. презентував інформацію про призначення та важливість МОВВ для світового виноробства.

Черток Ф.Б. та Гісем В.В. окреслили коло проблемних питань, що стосуються маркування, податкової політики і які потрібно вирішити в майбутньому для розвитку галузі.

За результатами форуму було напрацьовано подальші спільні дії з підтримки виноградно-виноробної галузі. Відзначено необхідність приєднання України на офіційному рівні до Міжнародної організації з виноградарства і виноробства.