ukrarg На території виноградарської зони України впродовж грудня 2017 року спостерігалася доволі тепла погода – середньомісячна температура повітря знаходилась в межах 4,5…6 °С тепла, мінімальна температура не знижувалась менше 4 °С морозу, а максимальна досягала 11-14 °С тепла. Опади на протязі грудня в основному були у вигляді дощу та у Запоріжжі, Миколаєві і Одесі склали 40-44 мм, у Херсоні – 29 мм, а в Ужгороді - 136 мм.



У січні цього року температурний режим дещо знизився, але залишався вище багаторічних значень. В середньому за січень температура повітря у Запоріжжі становила 2,5 °С морозу, у Херсоні, Миколаєві 0,4-0,7 °С морозу, в Одесі та Ужгороді цей показник був позитивний – 1…2°С тепла. Мінімальні температури знижувались до -14…- 16 °С, по Одесі, Ужгороду до 8…9 °С морозу. Кількість опадів у вигляді снігу, мокрого снігу і дощу за січень у Запоріжжі склала 41 мм, у Херсоні – 24 мм, у Миколаєві, Ужгороді – 33 мм, а в Одесі - 87 мм.

Науковими експедиціями було встановлено, що станом на поточну дату погодні умови не вплинули негативно на збереженість вічок та загальний стан кущів винограду в основних господарствах виноградарської зони. На виноградниках з добрим визріванням однорічних пагонів, які під час минулої вегетації не були уражені хворобами, загибель центральних бруньок не перевищує 10%.

Визначення ембріональної плодоносності вічок у різних сортів винограду, показало, що в поточному році, вона на рівні або декілька вище середніх багаторічних значень. Слід звернути увагу, що у окремих сортів спостерігається значна різниця в збереженості вічок і їх плодоносності в межах району та господарства. Ця різниця зумовлена мікрокліматичними умовами, фізіологічним станом кущів, навантаженням їх в минулому році, системою захисту насаджень від хвороб и шкідників протягом вегетації і іншим.

Враховуючи той факт, що сьогодні більшість спеціалізованих господарств, які мають значні площі виноградних насаджень, почали їх обрізку, для визначення оптимального навантаження кущів вічками та довжини обрізування плодових стрілок необхідно в кожному окремому випадку керуватись даними ембріональної плодоносності бруньок та ступеню їх пошкодження факторами середовища. Починати обрізування кущів слід в першу чергу на ділянках морозостійких сортів, із добрим розвитком і визріванням пагонів. Обрізуючи виноград взимку (до кінця лютого), навантаження кущів вічками збільшують на 20-25%, з урахуванням ймовірної їх загибелі протягом лютого місяця.

Шкідники та збудники хвороб винограду знаходяться у стані спокою. Відмічено, що погодні умови січня місяця – чергування морозної погоди з частими відлигами, майже відсутнім сніговим покривом, незначним промерзанням ґрунту та тривалим вологим періодом не вплинули негативно на зимівлю шкідників винограду. Фітосанітарні обстеження виноградних насаджень України та ретельний лабораторний аналіз біологічних зразків свідчать про незначну загибель зимуючих стадій шкідників винограду – 3- 12%.

Аналіз відібраних проб лози, ґрунту та рослинних залишків показав досить великий зимуючий запас збудників хвороб винограду, життєздатність видозміненого міцелію, що знаходиться у гарному стані. Коефіцієнт інфекції, показав, що майже всі пророщені спори, здатні викликати зараження. Тобто на виноградниках України маємо високий природний інфекційний фон, який збережеться до початку вегетації.

У зв’язку з цим рекомендуємо провести обмивку кущів винограду мідьвмісними препаратами у фазу набухання бруньок винограду, календарно це не пізніше другої декади квітня при температурі не нижче +8 ºС. Дана обробка, буде сприяти суттєвому зниженню первинного зараження і початку розвитку таких небезпечних, стабільно шкідливих хвороб винограду, як мілдью, антракноз, чорна плямистість, краснуха, інфекційне всихання кущів, альтернаріоз та інші.



Директор ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», Академік НААН України Власов В. В